5. China Xizang Tourism and Culture Expo se konalo ve Lhase na jihozápadě Číny

V pátek ve Lhase, hlavním městě autonomní oblasti Tibet, začal 5. ročník China Xizang Tourism and Culture Expo, během kterého byly prezentovány unikátní turistické a kulturní zdroje regionu a zároveň se usilovalo o posílení obchodní a ekonomické spolupráce.

Akce se zúčastnilo celkem 612 místních i zahraničních podniků, z toho 75 společností z Thajska, Kambodže, Nepálu a Bhútánu.

Třídenní výstava cestovního ruchu a kultury pořádaná ministerstvem cestovního ruchu a kultury Číny spolu s tibetskou regionální vládou zahrnovala i prodejní výstavu produktů a konferenci na podporu marketingu cestovního ruchu.

Veletrhu se zúčastnilo o šest zemí více než v předchozím ročníku a výstava představila téměř 10 000 produktů v 19 kategoriích včetně spotřební elektroniky, ručních prací a místních specialit.

„Tibet, který se nachází ve vnitrozemí Tibetské náhorní plošiny, je bránou k jihozápadní hranici Číny a klíčovou bariérou ekologické bezpečnosti, důležitým centrem iniciativy Hedvábné stezky a důležitou branou do jižní Asie,“ řekl Hu Heping, ministr kultury a cestovního ruchu, promluvil na slavnostním zahájení výstavy.

„Tato mezinárodní turistická a kulturní výstava si klade za cíl vybudovat profesionální a mezinárodní výstavní platformu, která ukáže krásu tibetské ekologie, kultury a historie,“ řekl Hu a dodal, že díky tomuto veletrhu více lidí doma i v zahraničí pozná, pochopí a bude mít rád Tibet.

Tibet se nachází v jihozápadní části Číny a sousedí s Ujgurskou autonomní oblastí Sin-ťiang (Xinjiang), provinciemi Čching-chaj (Qinghai), S‘-čchuan (Sichuan) a Jün-nan (Yunnan).

S průměrnou geografickou nadmořskou výškou 4000 metrů nad mořem měl region do konce roku 2022 trvale 3,64 milionu obyvatel, přičemž Tibeťané a další etnické skupiny tvořili více než 87 procent populace.

HDP regionu v roce 2022 přesáhl 213 miliard jüanů (asi 645 miliard Kč) a disponibilní příjem obyvatel měst a venkova na hlavu dosáhl 48 753 jüanů (asi 147 700 Kč) a 18 209 jüanů (asi 55 000 Kč).

V roce 2022 navštívilo Tibet asi 30 milionů domácích a zahraničních turistů, kteří generovali příjmy z cestovního ruchu ve výši asi 40 miliard jüanů (asi 121 miliard Kč).


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *