Kambodža touží vidět více zahraničních turistů, zejména Číňanů

Vysoký představitel kambodžského cestovního ruchu uvedl, že národ jihovýchodní Asie by rád viděl více mezinárodních turistů, zejména čínských, a zdůraznil, že jejich přítomnost je životně důležitá pro oživení postpandemického turistického průmyslu.

Tang Sochetkresna, ředitel odboru cestovního ruchu provincie Preah Sihanouk, doufá, že více zahraničních turistů navštíví pobřežní provincii Preah Sihanouk, která je jednou z hlavních prioritních turistických destinací v království.

„Chtěl bych apelovat na vlády Číny i zemí v Evropě a ASEAN, aby povzbudily letecké společnosti k obnovení přímých letů do Kambodže po jejich pozastavení během pandemické éry,“ řekl v neděli agentuře Xinhua.

Sochetkresna řekl, že království také touží po návratu čínských investorů do provincie Preah Sihanouk.

Řekl, že Preah Sihanouk má dobrou fyzickou infrastrukturu, potenciální přírodní zdroje, mezinárodní námořní přístav a dálniční spojení s hlavním městem Phnom Penh.

„Důležitější je, že máme krásné zátoky a ostrovy se standardizovanými turistickými službami pro mezinárodní turisty,“ řekl.

Když Kambodža v sobotu zahájila svůj čtyřdenní tradiční Nový rok, Sochetkresna uvedl, že Preah Sihanouk zorganizoval řadu oslavných aktivit, jako je festival Songkran, koncert, obchodní výstavu a tanec v okolí pagod, zálivů a turistických letovisk.

„Během novoročních svátků jsme se také připravili na to, že přivítáme mezinárodní turisty na Preah Sihanouk letecky, přivítáme je tradičním tancem Trot a tradičním tancem Chhay Yam neboli bubnovým tancem na mezinárodním letišti v Sihanouku,“ řekl.

Seong Chantha, 35letá prodavačka grilovaných chobotnic u zálivu v provincii Preah Sihanouk, uvedla, že turisté jsou hlavním zdrojem příjmů pro ni a další prodejce v této pobřežní provincii.

„Rádi uvidíme více turistů, protože nám přinesou více příjmů. Více turistů povede k lepším prodejům,“ řekla v neděli agentuře Xinhua.

„Pokud přijde více Číňanů, vytvoří to spoustu pracovních míst pro náš kambodžský lid,“ dodala.

Též uvedla, že v současné době je bezpečnost a ochrana v provincii Preah Sihanouk dobrá.

Uy Meyta, 19letý místní turista v provincii Preah Sihanouk, řekl, že Preah Sihanouk má krásné zátoky, které jsou velmi atraktivní pro národní i mezinárodní turisty.

„Prostředí je čisté, bez odpadků a ceny potravin jsou konkurenceschopné,“ řekla agentuře Xinhua. „Chceme vidět více turistů a chci jim říct, že Kambodža má krásné zátoky.“

Kambodžský premiér Hun Manet minulý měsíc řekl, že země zaznamenala v roce 2023 5,45 milionu mezinárodních turistických příjezdů, což generuje hrubý příjem 3,08 miliardy amerických dolarů.

„Doufáme, že počet mezinárodních turistů do Kambodže do roku 2025 překročí předpandemickou úroveň,“ řekl.

V roce 2019 v předpandemické éře registrovalo království 6,6 milionu mezinárodních turistů, kteří podle ministerstva cestovního ruchu přinesli výdělek 4,92 miliardy dolarů.

Cestovní ruch je jedním ze čtyř pilířů podporujících kambodžskou ekonomiku.

Království je známé díky archeologickému parku Angkor v severozápadní provincii Siem Reap. Kromě toho má 450 km nedotčené pobřeží táhnoucí se napříč čtyřmi jihozápadními provinciemi Preah Sihanouk, Kampot, Kep a Koh Kong.


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *