Čínský projekt solární energie je v souladu s energetickou strategií Surinamu

Venkovský fotovoltaický projekt mikrosítě, který provedla společnost Power Construction Corporation of China (PowerChina) v Surinamu, je v souladu s energetickou strategií země a zlepšil životy lidí ve znevýhodněných vnitrozemských oblastech, řekl surinamský ministr přírodních zdrojů David Abiamofo.

V nedávném rozhovoru pro agenturu Xinhua vysvětlil Abiamofo, že dodávky energie ve vnitrozemských oblastech závisejí na vládě, aby poskytla motorovou naftu.

„Většina vesnic ve vnitrozemí má elektřinu jen několik hodin denně. Proto je velmi důležitá nepřetržitá dodávka energie 24 hodin denně a sedm dní v týdnu,“ řekl.

Aby uspokojila naléhavé potřeby surinamského lidu, podepsala společnost PowerChina v září 2019 smlouvu se surinamským Ministerstvem přírodních zdrojů na první fázi fotovoltaického projektu mikrosítě ve vesnicích Goejaba a Pikin Slee.

V květnu 2020 byl oficiálně uveden do provozu první venkovský mikrosíťový fotovoltaický projekt, který vyřešil problém s elektřinou v okolních vesnicích. V říjnu 2021 byla zahájena druhá fáze projektu.

Abiamofo poznamenal, že tento projekt uspokojí poptávku po elektřině v 50 vnitrozemských vesnicích v Surinamu.

V současné době je Surinam jednou ze tří uhlíkově negativních zemí na světě, řekl Abiamofo a dodal, že jihoamerická země se snaží poskytovat obnovitelné zdroje energie, kdykoli je to možné.

Abiamofo poznamenal, že polovinu energetického mixu Surinamu tvoří vodní elektrárny, a řekl: „Naším cílem je zajistit, aby naše stopa byla stále ekologičtější.“

Připomněl, že loni energetické oddělení ministerstva přírodních zdrojů zorganizovalo v Číně školení, na kterém se v asijské zemi proškolilo asi 20 úředníků.

„Myslím, že to pro ně byla velmi dobrá příležitost vidět, jak to v Číně funguje, jaké lekce by se mohli naučit a jaké zkušenosti by bylo možné v Surinamu uplatnit,“ řekl.

Surinam má bohaté nerostné zdroje, zejména zlato a bauxit, a proto mají obě země velký potenciál pro spolupráci v tomto sektoru, poznamenal Abiamofo.

„Jak snížit dopad těžby na životní prostředí je strategie, o které mohou obě strany diskutovat a společně ji rozvíjet,“ uvedl.


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *