Čína zůstává oblíbenou destinací pro zahraniční investice

Čína zůstává žhavým místem pro zahraniční investice, protože názory podnikatelů rezonují s oficiálními údaji země.

Přímé zahraniční investice (FDI) do čínské pevniny, ve skutečném využití, vzrostly v lednu meziročně o 14,5 procenta na 127,69 miliardy jüanů (asi 412,43 miliardy Kč), uvedlo v pondělí ministerstvo obchodu. V americkém dolarovém vyjádření se příliv FDI meziročně zvýšil o 10 procent na 19,02 miliardy amerických dolarů.

Odvětví špičkových technologií zaznamenalo v lednu rychlý nárůst přímých zahraničních investic o 62,8 procenta. Konkrétně zahraniční investice do high-tech výroby vzrostly o 74,5 procenta, zatímco investice v high-tech sektoru služeb vzrostly o 59,6 procenta.

V Šen-jangu (Shenyang), hlavním městě provincie Liao-ning (Liaoning) na severovýchodě Číny, v pondělí sjel z výrobní linky pětimiliontý vůz vyrobený společným podnikem BMW Group v Číně a BMW Brilliance Automotive Ltd. (BBA).

Pětimiliontý vůz je zcela nové čistě elektrické BMW i3 eDrive40L, které ukazuje, že BMW je připraveno na elektrickou éru v čínském automobilovém průmyslu, řekl v rozhovoru Franz Decker, prezident a generální ředitel BBA.

Společnost uvedla, že BMW prodalo v Číně v roce 2022 asi 42 000 čistě elektrických vozidel, což je o 91,6 procenta více než v předchozím roce.

V jihočínské provincii Kuang-tung (Guangdong) dosáhl v únoru megainvestiční projekt společnosti ExxonMobil v Chuej-čou (Huizhou) nového pokroku, když dokončil instalaci těžkého vybavení a zahájil výstavbu technologického centra.

Projekt ExxonMobil Huizhou Ethylene Project s celkovou investicí přibližně 10 miliard amerických dolarů zaznamenal hladkou výstavbu projektu první fáze a přípravné práce projektu druhé fáze.

Jde o první integrované centrum ExxonMobil svého druhu mimo severoamerickou centrálu s vývojem produktů a vývojem procesů, které může sloužit k uspokojení rostoucích potřeb trhu a technologií v asijsko-pacifickém regionu, říká Fernando Vallina, předseda představenstva ExxonMobil (China) Investment Co., Ltd.

„Věříme, že Kuang-tung má velmi přátelské prostředí pro podnikání. Vláda je velmi zkušená. Budeme zde pokračovat v investicích s naším modelem. Nejde o to postavit jen jednu továrnu, ale nejdřív postavit komplex a pak přidávat další části a pokračovat v investování po mnoho let,“ řekla Vallina.

Údaje ukazují, že celkový objem finančních prostředků na celý projekt dosáhl 1,42 miliardy amerických dolarů a kumulativní investice do fixních aktiv dosáhly do konce roku 2022 17,55 miliardy jüanů (asi 56,69 miliardy Kč).

„Čína je největším trhem na světě pro chemikálie. Je to druhá největší ekonomika na světě. Takže je to pro nás životně důležitý trh. Věříme, že abychom byli úspěšní globálně, je nezbytné být úspěšní v Číně,“ řekl. Vallina.

Prezident a generální ředitel GE Healthcare China Zhang Yihao uvedl, že silná odolnost a vitalita čínské ekonomiky a příležitosti pro Čínu dále se otevřít na vyšší úrovni posílily důvěru společnosti v hluboce zakořeněný rozvoj v Číně.

Přímé zahraniční investice proudící do centrálního regionu Číny vykázaly v lednu meziroční expanzi o 25,9 procenta, následované 21,6 procenta v západním regionu.

Shu Jueting, mluvčí ministerstva obchodu, řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci, že Čína bude vždy dodržovat otevřenou spolupráci a poskytovat příležitosti pro svět prostřednictvím vlastního rozvoje.

Zahraniční podniky budou mít více příležitostí na obrovských čínských trzích díky institucionálnímu otevření a prohloubení mezinárodní spolupráce, řekl náměstek ministra obchodu Sheng Qiuping.


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *