Čínský velvyslanec odmítá tvrzení o „dluhové pasti“ v Africe

Čínský velvyslanec ve Spojených státech v úterý odmítl tvrzení, že Čína vytváří v Africe „dluhovou past“, a prohlásil, že kontinent by měl být místem mezinárodní spolupráce, nikoli arénou, kde velké mocnosti soutěží o geopolitické zisky.

Poznámky velvyslance Qin Ganga zazněly v předvečer summitu, který uspořádala administrativa amerického prezidenta Joe Bidena a který svolal do Washingtonu představitele 49 afrických zemí a Africké unie.

„Čínská investiční a finanční pomoc Africe není past, je to přínos,“ řekl Qin během chatu u krbu, který je součástí série diskusí pořádaných Semaforem za účelem přípravy na summit USA-Afrika naplánovaný na úterý až čtvrtek. Semafor je americký zpravodajský startup, který byl spuštěn na začátku tohoto roku.

„V posledních desetiletích Čína poskytla půjčky na pomoc Africe s hospodářským a sociálním rozvojem. Stavební práce jsou všude v Africe,“ řekl Qin. „Můžete vidět nemocnice, dálnice, letiště, stadiony. Očividně tam žádná taková past není. Není to spiknutí. Je to průhledné, je to upřímné.“

S odvoláním na studii, kterou v červenci zveřejnila britská charitativní skupina Debt Justice, Qin uvedl, že výše dluhu, který africké země dluží západním soukromým věřitelům, je trojnásobkem toho, co dluží Číně, a úrokové sazby u soukromých půjček jsou dvojnásobné než u čínských půjček.

Tato zjištění, řekl Qin, jsou důkazem toho, že „Čína není největším africkým věřitelem“ a že „dluh vůči Číně je jen malou částí“.

Při zmínce o Iniciativě pro pozastavení dluhové služby, kterou vytvořila skupina 20, Qin uvedl, že Čína je aktivním účastníkem této iniciativy, protože pozastavila nejvíce plateb dluhové služby mezi členy G20.

„Vyzýváme všechny ostatní věřitele, nadnárodní internetové instituce a soukromé věřitele, aby podnikli aktivní kroky ke snížení dluhové zátěže afrických zemí na principu spravedlivého sdílení zátěže a společných akcí,“ uvedl.

Co se týče nadcházejícího summitu USA-Afrika, velvyslanec řekl, že by rád viděl, aby Washington „přišel s konkrétnějšími a proveditelnými opatřeními“ zaměřenými na usnadnění rozvoje a prosperity afrického kontinentu.

Qin vyzval Spojené státy, aby spolupracovaly s Čínou, aby jako dvě největší světové ekonomiky a stálí členové Rady bezpečnosti OSN spojili své síly při prosazování míru, bezpečnosti a prosperity v Africe, a tak převzali společně odpovědnost a naplnění očekávání mezinárodního společenství.

Velvyslanec zmínil několik příkladů společného úsilí Číny a USA zaměřeného na zlepšení živobytí afrických lidí a na podporu jejich hospodářských a obchodních vztahů s ostatními částmi světa.

Kromě společné pomoci liberijskému lidu v boji proti epidemii eboly v roce 2015 Qin uvedl, že textilní průmyslový park, který je výsledkem třístranné spolupráce mezi Čínou, Spojenými státy a Etiopií, se ukázal jako úspěšný příběh, který podporuje vývoz oděvů východoafrického národa do Evropy a Severní Ameriky.

„Musíme rozšířit naši vizi a naši spolupráci v Africe,“ řekl velvyslanec o Spojených státech a Číně. „Toto je jedna z velmi zajímavých oblastí, na které by obě země měly pracovat.“


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *