Širší otevření Číny přináší vitalitu globálnímu rozvoji

Čína diskutuje o nadstandardním otevření se s konkrétními kroky, které přinese výhody ekonomikám po celém světě.

Čína v pátek znovu potvrdila, že bude prosazovat širší agendu otevírání se ve více oblastech a do větší hloubky, bude následovat čínskou cestu k modernizaci, zavede nové systémy pro nadstandardní otevřenou ekonomiku a bude i nadále sdílet rozvoj země a příležitostí se světem.

V jedné ze svých nejnovějších snah země za tímto účelem otevřela více sektorů zahraničním investicím s novým katalogem průmyslových odvětví, ve kterých budou zahraniční investice podporovány. Revize s 239 novými položkami a úpravami 167 stávajících klade zvláštní důraz na výrobní sektor a služby výrobců.

Při otevírání finančního trhu Čína od 30. června také umožnila způsobilým zámořským institucionálním investorům investovat přímo nebo prostřednictvím propojení na trhu s devizovými dluhopisy.

Díky těmto snahám si Čína zachovala svou silnou přitažlivost pro zahraniční podniky i přes chmurné investiční nálady po celém světě. Přímé zahraniční investice (FDI) na čínské pevnině, ve skutečném použití, vzrostly za prvních 10 měsíců meziročně o 17,4 procenta na 168,34 miliardy amerických dolarů, ukazují oficiální údaje.

Země také podpořila přeshraniční obchod s produkty a službami prostřednictvím pravidelných celosvětových akcí včetně China International Import Expo (CIIE) a China International Fair for Trade in Services.

Páté CIIE, které se konalo od 5. do 10. listopadu, zaznamenalo celkem 73,5 miliardy amerických dolarů předběžných obchodů dosažených na jednoroční nákupy zboží a služeb. Toto číslo představuje nárůst o 3,9 procenta oproti loňskému roku.

Šestá výstava Čína-Jižní Asie, která byla zahájena v sobotu v Kchun-ming (Kunming), hlavním městě jihozápadní čínské provincie Jün-nan (Yunnan), je pro Čínu další platformou pro spolupráci se všemi zeměmi na vytvoření více hnacích motorů růstu ve spolupráci, pokroku a vysoce kvalitním rozvoji na Hedvábné stezce a pro implementaci globální rozvojové iniciativy, která pomůže společnému budování prosperující a světlejší budoucnosti.

Zahraniční obchod Číny se zbožím se zeměmi a regiony účastnícími se iniciativy Hedvábné stezky vykázal robustní meziroční růst, přičemž vývoz i dovoz vyskočily o více než 20 procent, ukazují oficiální údaje.

Mnoho významných projektů nyní vytváří nové hnací síly růstu pro ekonomiky podél Hedvábné stezky. Vysokorychlostní železnice Jakarta-Bandung spojující indonéské hlavní město Jakartu a její čtvrté největší město Bandung dokončila 16. listopadu úspěšný zkušební provoz. Cesta mezi oběma městy se tak zkrátí z více než tří hodin na přibližně 40 minut.

Zpráva Světové banky předpovídá, že iniciativa Hedvábné stezky by mohla do roku 2030 celosvětově pomoci vymanit 7,6 milionu lidí z extrémní chudoby a 32 milionů lidí z mírné chudoby. Pomůže také celosvětově zvýšit příjmy o 0,7 procenta.

V blízké budoucnosti bude Čína spolupracovat s ostatními stranami na úplné a vysoce kvalitní implementaci regionálního komplexního hospodářského partnerství a bude pokračovat v práci na připojení ke komplexní a progresivní dohodě o transpacifickém partnerství a dohodě o partnerství digitální ekonomiky.

Zváží také uspořádání třetího fóra Hedvábné stezky pro mezinárodní spolupráci v příštím roce, které poskytne nový impulz pro rozvoj a prosperitu asijsko-pacifické oblasti a celého světa.

„Otevřenější Čína přinese větší pokrok a prosperitu jí i světu,“ řekl Cui Fan, profesor na University of International Business and Economics.


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *