Čínský radioteleskop FAST detekoval podivné opakující se rychlé rádiové záblesky

Vědci našli vysoce aktivní, opakující se rychlý rádiový výboj (FRB), teprve druhý příklad svého druhu, který naznačuje evoluční obraz těchto záhadných kosmických událostí.

FRB jsou nejjasnější milisekundové astronomické přechody v rádiových pásmech s dosud neznámým původem. Méně než pět procent z nich, které byly kdy zjištěny, se opakovaly a jen několik z nich je trvale aktivních.

Mezinárodní tým vedený astronomy z Národních astronomických observatoří pod Čínskou akademií věd (NAOC) pomocí pětisetmetrového aperturního sférického radioteleskopu (FAST), nazývaného také „China Sky Eye“, objevil a lokalizoval aktivní opakující se rychlý rádiový záblesk nazvaný FRB 20190520B v trpasličí galaxii chudé na kovy téměř tři miliardy světelných let od Země.

Dalekohledy včetně Very Large Array, Palomar Telescope, Keck Telescope, Subaru Telescope a Canada-France-Hawaii Telescope následně pozorování FRB 20190520B potvrdily.

Vědci uvedli, že se zdá, že FRB 20190520B sídlí ve složitém plazmovém prostředí, které se podobá supersvítivé supernově, což naznačuje, že se může jednat o „hvězdného novorozence“.

Podle studie zveřejněné ve středu v časopise Nature je to po objevu prvního opakovače FRB 20121102A v roce 2016 teprve druhý příklad vysoce aktivního FRB s opakujícími se záblesky a trvalým rádiovým vyzařováním mezi záblesky pocházejícími z kompaktní oblasti.

Rozdíly mezi těmito dvěma FRB a všemi ostatními naznačovaly možnost, že mohou existovat dva různé druhy FRB, uvedli vědci.

Nyní jsou kandidáty na zdroje FRB superhusté neutronové hvězdy, které zbyly po explozi masivní hvězdy jako supernova, nebo neutronové hvězdy s ultra silnými magnetickými poli, zvané magnetary.

Astronomové uvedli, že mohou existovat buď dva různé mechanismy, nebo že objekty, které je produkují, působí v různých fázích svého vývoje odlišně.

„Dále předpokládáme, že FRB 20121102A a FRB 20190520B představují počáteční fázi vyvíjející se populace FRB,“ řekl spoluautor článku Li Di z NAOC.

„Koherentní obraz původu a vývoje FRB se pravděpodobně objeví během několika let,“ řekl Li.

Radioteleskop FAST, který se nachází v přirozené hluboké a kulaté krasové prohlubni v jihozápadní čínské provincii Kuej-čou (Guizhou), zahájil formální provoz v lednu 2020 a oficiálně se otevřel světu 31. března 2021. Předpokládá se, že jde v současnosti o nejcitlivější radioteleskop na světě.


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *