Čínská technologická firma ByteDance se stává největší světovým jednorožcem

Čínská technologická firma ByteDance se stala celosvětově největší společností, kterou lze považovat za jednorožce (soukromý startup s hodnotou nad 1 miliardu dolarů), uvedl Shanghai Securities News citující Global Unicorn Index 2021, který v pondělí společně zveřejnil Hurun Research Institute a související orgány v Kuang-čou (Guangzhou) v provincii Kuang-tung (Guangdong) v jižní Číně.

Global Unicorn Index 2021 uvádí globální nekótované společnosti založené po roce 2000 s hodnotou více než 1 miliardy amerických dolarů k 30. listopadu 2021 a letos se na seznam dostalo celkem 1058 takovýchto jednorožců, o 472 více než loni a včetně 301 čínských firem, což je o 74 více než loni.

Podle Indexu se ocenění ByteDance, mateřské společnosti TikTok, zvýšilo o 1,7 bilionu jüanů na 2,3 bilionu juanů. Díky 3 miliardám stažení TikTok po celém světě se ByteDance stal vážným konkurentem Facebooku.

Ant Group, přední poskytovatel technologií finančních služeb v Číně, se umístila na druhém místě v seznamu s oceněním 1 bilion jüanů (asi 3,5 bilionu Kč). Cainiao Network, logistická odnož čínské skupiny Alibaba Group, se umístila na devátém místě s oceněním 220 miliard jüanů (asi 0,77 bilionu Kč).

Čínské firmy Yuanqisenlin zabývající se inovativními nápoji, Sunshine Insurance Group a Didi Freight jsou také na seznamu s příslušným oceněním 95 miliard jüanů, 70 miliard jüanů a 65 miliard jüanů (333 miliard, 245 miliard a 228 miliard Kč).

Podle Ruperta Hoogewerfa, zakladatele Hurun Research Institute, se třetina čínských jednorožců na seznamu zabývá e-commerce, zdravotnictvím a umělou inteligencí a 50 procent čínských jednorožců na seznamu je soustředěno v Pekingu a Šanghaji.

Index také ukazuje, že ze světových jednorožců bylo 50 inkubováno svými mateřskými společnostmi a 49 z nich bylo z Číny. Alibaba Group inkubovala nejvíce jednorožců s pěti, následovaly JD.com a Baidu po třech.


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *