Čína je ochotna pokračovat v úsilí s Řeckem budovat vysoce kvalitní Hedvábnou stezku

Řecko je důležitým partnerem při budování Iniciativy Hedvábné stezky (BRI) a Čína je ochotna pokračovat ve společném úsilí s Řeckem vybudovat vysoce kvalitní BRI, řekl hostující čínský státní rada a ministr zahraničí Wang Yi svému řeckému protějšku Nikosi Dendiasovi tuto středu.

Wang řekl, že Řecko je první zastávkou jeho návštěvy v Evropě, což ukazuje, že Čína přikládá velký význam čínsko-řeckým vztahům.

Od navázání diplomatických styků se Čína a Řecko vždy držely historické perspektivy, následovaly trend doby a vzájemně se respektovaly, chápaly, důvěřovaly a podporovaly se, čímž byly dobrým příkladem pro výměny mezi různými zeměmi a civilizacemi, řekl Wang.

Obě strany by měly nadále podporovat své klíčové zájmy, dále prohlubovat praktickou spolupráci ve všech oblastech a tlačit na nový pokrok v komplexním strategickém partnerství mezi Čínou a Řeckem, poznamenal.

Čínský ministr zahraničí uvedl, že Čína je potěšena, že projekt Pireus Port, symbol bilaterální spolupráce a stěžejní projekt Hedvábné stezky, postupuje hladce a významně podporuje rozvoj Řecka.

Čína je připravena spolupracovat s Řeckem na vybudování Pirea v přístav světové úrovně, řekl a vyzval obě strany, aby rozšířily spolupráci na Hedvábné stezce v klíčových oblastech a zvýšily vzájemné investice.

Čína zve řecké podniky k aktivní účasti na China International Import Expo, a doufá, že Řecko bude i nadále poskytovat otevřené a spravedlivé tržní prostředí pro čínské podniky, dodal Wang.

Dendias uvedl, že Řecko zavede klíčové projekty spolupráce v rámci Hedvábné stezky a těší se na další rozšiřování hospodářské, obchodní, energetické, námořní a lodní spolupráce s Čínou.

Řecko věří, že budoucnost Číny je neomezená, řekl Dendias a dodal, že Řecko plně důvěřuje rozvoj bilaterálních vztahů.

S vědomím, že Čína a Řecko sdílejí mnoho společných rozvojových konceptů, Wang vyzval Řecko, aby se aktivně zapojilo do globální rozvojové iniciativy předložené čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, které je podle Dendiase řeckou stranou oceňováno.

Wang také vyzval obě země, aby společně přispěly k urychlení provádění Agendy OSN 2030 pro udržitelný rozvoj.

Dendias uvedl, že řecko-čínské vztahy se ve společném boji proti epidemii covid-19 posílily a Řecko je připraveno pokračovat ve vzájemné podpoře a posilování komunikace a koordinace s Čínou v mezinárodních a multilaterálních záležitostech.

Dendias také informoval Wanga o slavnostním zapálení plamenů pro zimní olympijské hry v Pekingu 2022 a řekl, že Řecko je hrdé na spolupráci s Čínou na projektu přístavu Pireus.

Obě strany se dohodly na posílení výměn na regionální a provinční úrovni zahájením Čínsko-řeckého roku kultury a cestovního ruchu v září tohoto roku.

Wang řekl, že Čína a Evropská unie (EU) jsou partneři, nikoli rivalové. Jsou to spolupracovníci, ne konkurenti. Čína vždy podporuje EU v jejím rozvoji, integračním procesu a posilování strategické autonomie.

Čína a EU by se měly navzájem respektovat, provádět výměny na rovnocenném základě, zlepšovat porozumění a zvládat rozdíly, zdůraznil Wang.

V současnosti je obzvláště důležité bránit se a předcházet pokusům některých jednotlivých zemí zpochybnit princip jedné Číny a podkopat politickou vzájemnou důvěru mezi Čínou a Evropou, pokračoval.

Dendias s tím souhlasil a dodal, že spolupráce mezi EU a Čínou má široké vyhlídky a pomůže EU stát se nezávislou a silnou mezinárodní mocností.

Obě strany si také vyměnily názory na Afghánistán, východní Středomoří, Libyi a další otázky společného zájmu.

Řecko je první zastávkou Wangova evropského turné, které jej tento týden zavede také do Srbska, Albánie a Itálie.


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *