USA „jdou špatným směrem“ ohledně koronaviru, protože případy se téměř ztrojnásobily, říká doktor Anthony Fauci

Případy covid-19 se v USA za poslední dva týdny téměř ztrojnásobily, a to díky výbuchu varianty delta, a zejména na jihu, kde je váhavost vůči očkování vysoká.

USA se u koronaviru „ubírají špatným směrem“, protože počet případů stoupá kvůli variantě delta a velkému podílu neočkovaných osob, uvedl nejvyšší národní expert na infekční choroby.

Doktor Anthony Fauci uvedl, že národ „prakticky prosí“ lidi, aby se nechali očkovat, protože případy koronaviru opět narůstají v oblastech s nízkým příjmem.

Louisiana, Arkansas, Missouri, Florida a Nevada – kde je míra očkování pod celostátním průměrem – hlásí nejvyšší denní průměr nových případů na obyvatele za poslední týden, přičemž všechny jsou minimálně dvojnásobkem celkové míry v USA.

„Toto je problém převážně mezi neočkovanými, což je důvod, proč jsme tam venku a prakticky žádáme neočkované lidi, aby šli očkovat,“ řekl doktor Fauci.

„Jdeme špatným směrem,“ dodal a popsal se jako „velmi frustrovaný“ z této situace.

USA za poslední týden zaznamenaly v průměru asi 43 700 nových případů denně – 65 % za posledních sedm dní a téměř třikrát vyšší než úroveň před dvěma týdny, ukazují údaje shromážděné Univerzitou Johna Hopkinse.

Varianta delta, která byla poprvé nalezena v Indii a od té doby je obviňována z rychlého nárůstu případů covid ve Velké Británii, způsobuje 83 % nových případů.

Doktor Fauci, který také slouží jako hlavní lékařský poradce prezidenta Joe Bidena, řekl CNN o stavu unie, že se zúčastnil rozhovorů o změně pokynů k maskám.

Řekl, že doporučil, aby ochranné masky „byly v aktivním zvažování“ předních vládních představitelů veřejného zdravotnictví jako způsob, jak zvrátit průběh infekcí.

Poznamenal, že některé místní jurisdikce, kde narůstá míra infekcí, jako například Los Angeles County, již vyzývají jednotlivce, aby nosili masky ve veřejných veřejných prostorách bez ohledu na stav očkování.

V dubnu Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) aktualizovalo své pokyny a uvedlo, že plně očkovaní lidé již v mnoha prostředích nemuseli nosit roušky.

Doktor Fauci může také navrhnout posilovací dávky pro lidi s oslabeným imunitním systémem. Spojené království již zvažuje takový plán pro ty nejzranitelnější vůči covidu před podzimem a zimou.

Doktor Fauci uvedl, že vládní experti revidují raná data, ale že někteří z nejzranitelnějších, jako jsou pacienti po transplantaci orgánů a pacienti s rakovinou, budou „pravděpodobně“ doporučeni k posilovacím injekcím.

Podle údajů CDC je plně očkováno více než 163 milionů lidí, což je 49 % celkové populace USA. Z osob oprávněných k očkování ve věku 12 a více let toto číslo stoupá na 57 %.

V některých státech, převážně republikánských, kde jsou v některých případech první dávky podány méně než polovině obyvatel, jsou však sazby nižší než celostátní průměr.

Florida, která tento týden zaznamenala nárůst hospitalizací a případů o 65 %, má proočkovanost kolem 60 %, což je srovnatelné s národním průměrem. Ale některé silně konzervativní kraje na severu státu mají proočkovanost až 30 %.

Republikánští zákonodárci jsou pod rostoucím tlakem, aby přesvědčili skeptiky očkování, aby si vyhrnuli rukávy a podstoupili očkování.

Doktor Fauci ocenil některé republikány včetně guvernérů Asy Hutchinsona z Arkansasu a Rona DeSantise z Floridy a druhého vůdce amerického domu Steva Scalise z Louisiany, že povzbudili své voliče k očkování, ale řekl, že je potřeba více promluvit.

„To, co bych opravdu rád viděl, je stále více lídrů v těch oblastech, které neočkují, aby vystoupili a promluvili a povzbudili lidi k očkování,“ řekl doktor Fauci.


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *