Generální ředitelka říká, že HKSAR je pro podniky ideální spojnicí mezi pevninskou Čínou a Novým Zélandem

Výkonná ředitelka Hongkongského zvláštního správního regionu (HKSAR) Carrie Lam ve čtvrtek uvedla, že jedinečnost Hongkongu v rámci „jedné země, dvou systémů“ z něj činí ideální bránu pro podniky a investice mezi pevninskou Čínou a Novým Zélandem.

Lam to poznamenala v projevu pro více než 200 účastnícíků webináře z řad novozélandské podnikatelské komunity, který pořádal Hongkonský hospodářský a obchodní úřad v Sydney.

Hongkong se v průběhu let těšil úzkým vztahům s Novým Zélandem, který se v roce 2010 stal první zahraniční ekonomikou, která s Hongkongem uzavřela dohodu o volném obchodu, uvedl Lam.

Lam uvedla, že v důsledku silného oživení obchodu a pokračujících investic vlády HKSAR se hongkonská ekonomika v prvním čtvrtletí roku 2021 výrazně odrazila a zaznamenala meziroční reálný růst o 7,8 procenta a nárůst o 5,3 procenta oproti předchozímu čtcrtletí.

Vzhledem k tomu, že v Hongkongu se epidemická situace uvolňuje, uvedla, že nyní je vhodný čas pro novozélandské podniky, aby se etablovaly nebo rozšířily své stávající podniky v Hongkongu.

Řekla, že s relativně stabilní epidemickou situací na Novém Zélandu se povinné karanténní období pro osoby přijíždějící do Hongkongu z Nového Zélandu od minulého měsíce snížilo z 21 dní na 14 dní. Vyjádřila naději, že s pokračujícím úsilím obou míst bude možné další usnadnění přeshraničního cestování mezi těmito dvěma místy, například prostřednictvím cestovní bubliny.


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *