Dohoda mezi Čínou a EU o investicích vtiskne nový život globálnímu hospodářství

Čína a Evropská unie ve středu oznámily, že dokončily jednání o investiční dohodě podle plánu.

Dlouho očekávaný výsledek, který se dostavil po 35 kolech jednání v průběhu sedmi let, je milníkem ve vztazích mezi EU a Čínou a očekává se, že vnese novou vitalitu do pandemií oslabené globální ekonomiky, uvedli evropští odborníci, úředníci a špičky podnikatelských kruhů.

Letecký snímek ukazuje čínsko-evropský nákladní vlak směřující do německého Duisburgu odjíždějící z vlakového nádraží Tchuan-ťie-cchun v  Čchung-čchingu, 1. ledna 2021. (Xinhua / Tang Yi)

DOBRÉ ZPRÁVY

Jan Zahradil, místopředseda výboru pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu, považuje dokončení jednání za „dobrou zprávu na konci jinak ne velmi dobrého roku“.

Díky lepšímu přístupu na trh, lepšímu podnikatelskému prostředí, silnějším institucionálním zárukám a lepší vyhlídce na vzájemné investice je tato dohoda mezi Čínou a EU těžce dosaženým úspěchem mezi dvěma hlavními ekonomikami, které již mají hospodářské vztahy na vysoké úrovni.

V roce 2019 dosáhl obousměrný obchod mezi oběma stranami 4,86 miliardy jüanů (zhruba 16 miliard Kč) a více než 3200 čínských podniků investovalo přímo v EU a vytvořilo téměř 260 000 pracovních příležitostí pro místní obyvatele.

Navzdory pandemii a těžkým hospodářským podmínkám kráčí dvoustranná hospodářská spolupráce vpřed a dokončení jednání o investiční dohodě je novým mezníkem.

Muž pracuje v továrně Tiexi společnosti BMW Brilliance Automotive (BBA) v Šen-jangu, hlavním městě provincie Liao-ning na severovýchodě Číny, 17. února 2020. (Xinhua / Pan Yulong)

„Investiční dohoda uzavřená mezi EU a Čínou otevírá našim společnostem dveře na budoucí trh. Úzká ekonomická výměna s Čínou také zajišťuje mnoho pracovních míst v Rakousku,“ uvedla rakouská ministryně hospodářství Margarete Schrambocková.

Shada Islam, bruselský komentátor pro záležitosti EU, uvedl, že dohoda zaručí potřebnou stabilitu a předvídatelnost pro evropské a čínské investory tím, že zajistí, aby toky přímých zahraničních investic vytvářejících pracovní místa zůstaly dynamické i přes pandemicky vyvolané ekonomicky nepříznivé podmínky.

Investiční dohoda mezi Čínou a EU není ve skutečnosti jen „dobrou zprávou“ pro dvě hlavní ekonomiky, ale také povzbudivou zprávou pro globální hospodářské oživení uprostřed pandemie.

V očích Jamese Zhana, šéfredaktora výroční zprávy OSN o světových investicích, představuje dohoda pro Čínu a EU milník v podpoře jejich dvoustranných investic a mezník společných závazků k udržitelnému globálnímu rozvoji.

Dílně primárního balení v pobočce společnosti Bayer HealthCare Company Limited v Čchi-tungu ve východočínské provincii Ťiang-su, 2. prosince 2020. (Xinhua / Zhang Yuwei)

VZÁJEMNĚ PROSPĚŠNÉ

Čína se stala největším obchodním partnerem EU, zatímco EU je nyní druhým největším obchodním partnerem Číny. EU je také třetím největším čínským zdrojem a místem určení investic.

V září 2020 obě strany oznámily oficiální podepsání dohody mezi Čínou a EU o zeměpisných označeních a rozhodly se navázat dialog mezi EU a Čínou na vysoké úrovni o životním prostředí a klimatu a dialog na vysoké úrovni mezi Čínou a EU v oblasti digitální spolupráce.

Smlouva o investicích mezi Čínou a EU je pokračováním této vzájemně výhodné spolupráce posledních desetiletí.

Smlouva je vyváženou, nadstandardní a oboustranně výhodnou dohodou, která odpovídá mezinárodním ekonomickým a obchodním pravidlům na vysoké úrovni a zaměřuje se na institucionální otevření, uvedlo čínské ministerstvo obchodu.

Letecký snímek pořízený 15. února 2019 ukazuje loď COSCO Shipping Pisces vplouvající do řeckého přístavu v Pireu. (Xinhua / Wu Lu)

Je to „rozhodně výhodné pro obě ekonomiky“, které jsou vzájemně odkázány nejen na obchod, ale ve stále větší míře na investice, uvedla Margit Molnarová, vedoucí čínského ekonomického oddělení pařížské Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

„Tato investiční smlouva, jejíž základní zásadou je reciprocita, vytvoří příznivější prostředí pro čínské investory v EU a společnosti z EU budou v Číně čelit rovným podmínkám,“ uvedla.

Konstatuje, že dohoda je důležitým krokem v neochvějném úsilí Číny o podporu otevírání na vysoké úrovni, uvedl Fabrice Megarbane, prezident a generální ředitel společnosti L’Oreal China, že neustálé posilování spolupráce mezi evropskými a čínskými společnostmi vytvoří nové příležitosti pro rozvoj dvoustranných vztahů.

Čínské i evropské společnosti budou mít prospěch z mnohem širšího přístupu k investicím a lepší ochrany na svých trzích, uvedl Zhou Lihong, předseda Čínské obchodní komory při EU.

Zhou dále věří, že obyčejní lidé budou mít ze smlouvy prospěch, protože větší investice vytvoří více pracovních míst v různých odvětvích a „obohatí možnosti spotřebitelů“.

Vystavovatel předvádí kousek šunky ze Španělska na výstavní ploše Potraviny a zemědělské produkty během třetího mezinárodního veletrhu China International Import Expo (CIIE) v Šanghaji ve východní Číně, 7. listopadu 2020. (Xinhua / Zhao Dingzhe)

POZITIVNÍ SIGNÁL

Na pozadí zuřící pandemie, pokračující recese, narůstajícího izolacionismu a rostoucího protekcionismu, dokončení jednání o investiční dohodě mezi Čínou a EU nepochybně nabídlo světové ekonomice nový směr.

Dohoda uvolní tržní potenciál dvou stabilizačních sil ve světové ekonomice a posouvá jejich úsilí o posílení obchodu a investic a stabilizaci globálních průmyslových a dodavatelských řetězců.

Prohlubující se spolupráce mezi EU a Čínou má velký význam a přispěje k „restartu“ světové ekonomiky a vytvoření „majáku“ pro ekonomickou globalizaci a liberalizaci obchodu, uvedl Megarbane.

Závazek dvou hlavních ekonomik k hospodářským vztahům založeným na pravidlech je pozitivním signálem pro světovou ekonomiku, která v posledních letech zaznamenala rostoucí protekcionismus, uvedla Cora Jungbluthová, hlavní odbornice německého think tanku Bertelsmann Foundation.

Zákazníci si zkoušejí produkty Xiaomi v nově otevřeném obchodě Mi v portugalském Portu, 15. června 2019. (Xinhua / Petro Fiuza)

Jim O’Neill, britský ekonom a předseda londýnského think tanku Chatham House, řekl Xinhuovi, že dohoda zvyšuje důvěru ve výrazné pozitivní oživení v roce 2021 po celém světě, protože svět se již vzdaluje od pandemie.

Dokončení jednání o dohodě je silným signálem jak Číny, tak EU, aby dodržely své závazky k podpoře otevřeného a mnohostranného globálního systému, uvedl Fu Xiaolan, zakládající ředitel Technologického a řídícího centra pro rozvoj Oxfordské univerzity.

„Dohoda vysílá dobrou vůli do světa a má zvláštní význam v době globální pandemie a ekonomické recese. Rovněž ukazuje, že Čína uplatňuje své závazky k zahájení hlubší a vyšší úrovně otevřenosti,“ uvedl Fu.

(K článku přispěli reportéři Xinhua Li Jizhi v Bruselu, Tang Ji, Liu Fang, Xu Yongchun v Paříži, Chen Junxia, ​​Ling Xin v Ženevě, Yu Tao ve Vídni, Shen Zhonghao ve Frankfurtu, Feng Junwei, Meng Dingbo v Madridu, Sun Xiaoling v Londýně a Zhang Zhang ve Varšavě.)

(Video reportéři: Han Chong, Zhao Yuchao, Li Jizhi; střih: Hong Yan)


BRInfo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *